Zilele trecute a avut loc la Muzeul National de Istorie din Bucuresti vernisajul unei expozitii de motociclete clasice si de epoca, Istorie pe doua roti. Curiosi, am mers si noi. Am platit biletul de intrare, 2 lei, taxa foto, 20 de lei, si am vazut vreo 20 de motociclete, prezentate in stilul sec, impersonal si lipsit de imaginatie al muzeelor romanesti.
Istoria propriu-zisa se reducea la cateva planse frumoase, color, cu imagini ale unor modele de epoca, cu 2-3 explicatii, ce ne trimiteau pentru mai multe info pe motorlife.ro. Intr-adevar, acolo gasesti mult mai multe informatii. Pacat ca muzeul, care a organizat expozitia in colaborare cu Asociatia Motociclistilor din Romania, cu Muzeul tehnic Dimitrie Leonida si cu Daytona Twins, nu a reusit sa isi aduca aportul cu mai mult de 20 de foi A4 cu specificatiile tehnice si 5 randuri de istorie a motorului, pline de greseli de tipar inadmisibile.
Nefiind mari specialisti in motoare (ok, nu suntem deloc, dar ne uitam la batranei de expozitie cu aceeasi placere cu care mergem la targurile auto-moto cu noutati), o sa va aratam ce am vazut si o sa va sfatuim sa mergeti sa le vedeti in toata splendoarea lor. Gasiti acolo cu predilectie modele nemtesti si rusesti: de la un BMW din 1939 la IJ-uri, Mobre, MZ-uri, un Ural cu atas, un Zundapp, iar la piece de resistence este un un Triumph din 1933... pe langa cele trei modele cu care a contribuit si Daytona.
Inca doua vorbe despre organizare, si nici acestea de lauda. Cand am platit taxa foto (pe care de obicei o cer din oficiu, pe oriunde merg), mi s-a spus ca pot fotografia si la expozitia Hiroshima. Nu mai departe de acum 2 saptamani, cand mersesem acolo, insistasem sa pot face foto, mi s-a zis ca nu am voie. "Pai daca intrebati de fotografii, vi se spune ca n-aveti voie, normal. Trebuia sa cereti o taxa foto". Duh.
Cu multe citate din Caragiale in suflet si-n simtiri, o lasa balta si plec, cu chitanta in buzunar, spre spatiul cu motoarele. Cand sa fac prima imagine de ansamblu, imi intra in cadru gesticuland periculos o doamna, care imi spune ca n-am voie foto si ca trebuie sa platesc. Urmeaza un dialog a la Ionesco, in care eu ii spun ca am luat cunostinta de taxa foto, iar ca madam de la casa mi-a luat la randul ei banii. Ma ofer sa scot din fundul portofelului hartoaga si tot ea exclama, cu obida: "pai nu credeti ca trebuia sa ne-o aratati si noua?". De acelasi tratament au avut parte alte doua fete, in aceeasi situatie, fiind apostrofate: "Un om normal vine la noi sa ne arate chitanta, ca asa e civilizat".
Nu, doamnelor, civilizat e sa purtati o uniforma, sa iesiti in evidenta intre vizitatori, sa stati la intrare sa verificati bilete si chitante, nu sa alergati ca potera dupa fiecare camera foto. Civilizat e sa spui "Buna ziua, pot vedea taxa cutare, va rog?", nu "N-aveti voie". Propun instituirea unei taxe suplimentare in muzee: taxa de buna purtare a supraveghetoarei de expozitie.
Expozitia Istorie pe doua roti se poate vedea la Muzeul National de Istorie (Calea Victoriei, vizavi de Palatul CEC), intre 20 august-30 septembrie.